שאלות ותשובות

בחירת שיש

בחירת שיש לבית צריכה להיות מורכבת מכמה שיקולים • התקציב – כמה אנחנו מוכנים להוציא על שיש • השימוש – עד כמה נדרשות במיקום המיועד תכונות מיוחדות כגון עמידות לחום או לשחיקה חוזרת, רמת לחות ועוד • העיצוב – עד כמה השיש משמש מרכיב חשוב או מרכזי בעיצוב כללי של המרחב – המטבח, האמבטיה או מיקומים אחרים בבית. גרניט ויותר מכך שיש סינטטי מספקים מגוון רחב של עיצובים וגוונים. להבדיל משיש חברוני (אבן גיר)
בשוק יש 3 קבוצות ראשיות של סוגי שיש שנבדלות בניהן בחומר הגלם ממנו בנוי המשטח – שיש אבן גיר, שיש גרניט ושיש סינטטי הבנוי מתערובת של קוורץ ודבקים פולימריים. כל אחת מהקבוצות נבדלת מהאחרת בתכונותיה, מגוון הגוונים והעיצובים ובמחירה. לקריאה נוספת ראה בסוגי שיש
בבחירת שיש למטבח משתלבים שני היבטים חשובים. האחד הוא השימוש במשטח השיש כמשטח עבודה החשוף לחומרים רבים, חומצות ומיצי פירות וירקות, מים ושומנים, חשיפה למגוון טמפרטורות – אוכל חם ואוכל מהמקרר, ושימוש בחומרים קשים וחדים (סכינים, סירים וכד) שמחייב עמידות מפני שחיקה. ההיבט האחר הינו היות השיש, ברוב הבתים, אחד המרכיבים הבולטים במטבח ויתרה מכך, לעיתים קרובות המטבח מקושר לסלון הבית או פינות הישיבה ולמעשה כל אורח בבית נחשף אליו. מתוך שיקולים אלה כיום פוחת השימוש בשיש חברוני למטבח וגובר השימוש בגרניט ובעיקר בשיש סינטטי
חזור למעלה

שיקולי תכנון ועיצוב

בבחירת שיש למטבח יש להתחשב בעיקר בשני שיקולים האחד הוא השימוש במשטח השיש כמשטח עבודה בחשוף לחומרים רבים, חומצות, מים ושומנים, חשיפה למגוון טמפרטורות – אוכל חם ואוכל מהמקרר, ושימשו בחומרים קשים וחדים שמחייב עמידות מפני שחיקה. ההיבט האחר הינו היות השיש, ברוב הבתים, אחד המרכיבים הבולטים במטבח ויתרה מכך, לעיתים קרובות המטבח מקושר לסלון הבית או פינות הישיבה ולמעשה כל אורח בבית נחשף אליו. בשיקוליכם בבחירת השיש קחו את כל ההיבטים הנכונים לכם בחשבון, את התקציב, את סגנון חייכם, ואת התכנון הכללי של המטבח ומיקומו במרחב הביתי ומרחבי האירוח.
צבע השיש הנבחר הינו בעל חשיבות רבה בעיצוב המטבח או חדר האמבטיה אולם זכרו להתחשב להיבטים נוספים. לדוגמא המטבח שיש בהיר יבליט מאד כתמים ולכלוך. ככזה יהיה צורך להקפיד יותר על ניקיון וחידוש השיש מעת לעת.
לאי העבודה יש זכות קיום רק כשתנאי השטח מאפשרים זאת כלומר שטח המטבח גדול מספיק ומאפשר מרחבים נכונים בין האי לבין הארונות ומשטחי העבודה הנוספים שקיימים בהיקף המטבח.מומלץ כי המעבר בין האי לבין שאר ארונות המטבח יהיה 90 ס"מ לפחות. במטבח מלבני רצוי לתכנן אי צר וארוך, וגם זאת בתנאי שהשטח מסביבו מספיק גדול. אפשר להפוך את האי המרכזי ל"חצי אי", שאינו עומד חופשי מכל עבריו, אלא מחובר בצלע אחת לארונות המטבח או לאחד הקירות. מעל האי אפשר למקם מדף גדול עם כלים ועזרי בישול, למען הנגישות והזמינות.
בהתקנות כיורים קיימות מספר שיטות התקנה מקובלות: • התקנה תחתונה – בהתקנה זו הכיור מודבק מתחת לשפת השיש וקצה השיש מעובד. • התקנה עליונה • התקנה עליונה – הכיור מורכב כך ששפתות מונחת על גבי המשטח ונמנע מעבר ישיר של מים ממשטח המטבח לכיור • התקנה שטוחה – הכיור מחובר כ 1-2 מ"מ מתחת למישור השיש, דבר היוצר מדרגה קלה מאד המנתבת את המים אל הכיור. כיום זו שיטת ההתקנה הנפוצה. • התקנה 0/0 – שיטת התקנה חדשה זו נכנסת לאחרונה שלשוק – בשיטה זו שהינה למעשה שדרוג של ההתקנה השטוחה מלוטש הכיור בקו אחד עם פני משטח השיש. שיטה זו מומלצת במשטחי אבן בהירים בלבד בכדי לא להבליט את נקודת החיבור. שיטה זו לא מומלצת למטבחים.
התשובה לשאלה זו תמונה במה אתם מחפשים – יופי או גישה מעשית. משטח שיש ללא קנט לעצירת מים נחשב בעיני רבים לאסטטי יותר מבחינה עיצובית. מנגד – הגישה המעשית תומכת בהתקנת קנט מים כך שנמנעת זליגה של נוזלים ממשטח השיש על פני ארונות המטבח ועל הרצפה. מה נכון עבורכם? לכם התשובה.
חזור למעלה

שיש סינטטי/קוורץ (אבן קיסר) – תחזוקה ושאלות אחרות

שיש סינטטי בנוי מתערובת של גבישי קוורץ המודבקים יחדיו באמצעות שרפים פולימריים. התוצר המתקבל הינו חזק מאד, זול יחסית, עמיד בפני יובש והתבקעות, קל יחסית לעיצוב ועיבוד וניתן ליצור במגוון רחב של גוונים ועיצובים. חסרונו הבולט הינו רגישותו הגבוהה לחום ולשמש ישירה.
יצרנים רבים ממליצים על ניקוי בעזרת חומר הניקוי "אסטוניש" של יעקובי (בקבוק צהוב המיועד לניקוי חדרי אמבט) וסקוטש ברייט עדין. לאחר הפעולה, יש לשטוף היטב עם מים
היצרנים לא ממליצים להתקין את משטחי הקוורץ, מאחר שגוון המשטח עלול להשתנות כתוצאה מחשיפה ממושכת לקרני UV
אין להניח על משטחי קוורץ פלטת שבת, סירים חמים, תבניות חמות, ושאר מכשירים חמים.
חזור למעלה

שיש גרניט – תחזוקה ושאלות אחרות

שיש הגרניט הוא שיש טבעי, שמקורו בסלעי הגרניט שהינם סלעי יסוד ונחשבים לחזק במיוחד. לכן, משטח שיש גרניט נחשב לאחד החזקים ביותר בשוק המשטחים. משטחים אלה לא רגישים לחום ובשימוש סביר לא רגישים גם לשריטות
שיש גרניט הינו שיש ממקור טבעי והינו מיובא. קיימים סוגי גרניט במחירי עממיים המקבילים למחירי שיש סינטטי אולם ככל שאיכות מטח הגרניט גבוהה יותר וגבישיו ייחודיים יותר או נדירים יותר, כך עולה מחירו. היתרון עבור הלקוח, מעבר לעמידותו הגבוהה של הגרניט היא בכך שכל משטח הינו יצירה חד פעמית של הטבע. כל משטח שנפרס מגוש הסלע הינו בעל הדפוסים והעיצוב הייחודיים רק לו.
בשונה משיש חברון למשל, בשיש גרניט לא נדרשת תחזוקה מיוחדת. השיש עמיד מאד לטמפרטורות ולשריטות וניתן לחתוך עליו ירקות ללא חשש
בניגוד לשיש סינטטי (קיסר ודומיו) שלא עמיד בפני טמפרטורות חמות גבוהות, לשיש גרניט אין בכלל בעיה של טמפרטורה וניתן לשים עליו סירים חמים מבלי לחשוש.
חזור למעלה

שיש אבן גיר (חברוני, מצפה) – תחזוקה ושאלות אחרות

שיש חברוני שייך למשפחת השיש המדומה שהם למעשה אינם שיש טבעי אלא סוג של אבן גיר. גושי הסלע מלוטשים ומקנים לאבן מראה של שיש אמיתי. שיש זה נחשב לחזק יחסית ולמרות הפיתוח הטכנולוגי הרב והשיש הסינטטי הנפוץ, השימוש בו בארץ נרחב מאד והוא נחשב לשיש חזק, עמיד ואיכותי. מאחר ועלויות השינוע והייצור שלו נמוכות משמעותית משאר הסוגים והמתחרים שלו, שיש חברון הוא למעשה השיש הזול ביותר בישראל וזוהי כמובן אחת הסיבות הנוספות להצלחתו האדירה בארץ
שיש חברון אומנם הינו סלע חזק אך מנגד רגיש לשריטות. תכונה זו מצריכה ליטוש חוזר של פני השטח אחת לכמה שנים בתלות ברמת השחיקה שלו (ששונה למשל בין מטבח לאמבטיה). היבט נוסף הינו הספיגה שלו לנוזלים המצריכה טיפולים לאיטום השיש מעת לעת וכן זהירות בעבודה עם חומרים מעכלים או בעלי יכולת הכתמה גבוהה.
אם מדובר בכל המדרגות אפשר אולי לחשוב על ליטוש המדרגות. קיים ליטוש רטוב (שאינו מעלה אבק) ואפשר לעשותו גם כאשר הבית מאוכלס. הליטוש מוריד שכבה דקה מאוד ואחידה, ואינה פוגעת בשיש.
אפשר לנקות בעזרת אקונומיקה או באמצעות חומרי ניקוי ייעודיים בחנויות חומרי בנין. במקרים עקשניים נדרש ליטוש חוזר. מאחר ושיש חברוני הינו שיש בעל ספיגת נוזלים יחסית גבוהה, ובמיוחד אם לא בוצע טיפול לאיטום השיש, כתמים עקשניים (כמו חלודה) חודרים לעומק השיש ולא ניתנים להסרה מוחלטת
חזור למעלה